Смартфоните ще могат да генерират електричество чрез ново изобретение

Смартфоните ще могат да генерират електричество чрез ново изобретение
Източник: Thinkstock

Прозрачен материал, който се поставя върху сензорните екрани на смартфоните, прави така, че устройствата да генерират електричество при всяко докосване. Това твърдят китайки учени, цитирани от Live Science.

Повечето мобилни телефони и таблети са със сензорни дисплеи. Използването на сензорен екран включва потупване с пръсти и учени от Университета в Ланджоу, Китай, са стигнали до заключението, че механичната енергия от тези движения би могла да се преобразува в електричество за зареждане на батериите на телефона. Така устройствата биха работили по-дълго с едно зареждане на батерията.

Изследователите са разработили нов материал на основата на прозрачна силиконова гума – полидиметилсилоксан (PDMS). Учените са интегрирали в гумата жички от оловен циркониев титанат с дебелина едва 700 нанометра или една милиардна от метъра. За сравнение те са 140 пъти по-тънки от средно дебел човешки косъм. При втърдяването на гумата, екипът е използвал електрически полета, за да подреди наножичките в колони. Подреждането има решаваща роля за електрическите и визуални характеристики на материала.

При огъване или докосване, наножичките генерират електричество – явление, познато като пиезоелектричество. Подредените една до друга жички реагират на докосване в унисон, произвеждайки максимално количество енергия. Когато материалът се гледа под ъгъл, наножичките отразяват слънчевите лъчи, което означава, че покритието може да служи и като защита срещу любопитни погледи.

При експерименти потупването на материала е генерирало електрически ток от 0.8 наноампера или приблизително една милиона от електричеството, използвано за слухови апаратчета. Учените отбелязват, че допълнителни изследвания биха могли да увеличат генерирания ток.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.