Сметките за парно вероятно ще са с 25% по-високи

Сметките за парно вероятно ще са с 25% по-високи
Източник: Thinkstock

Винаги има някаква причина за изменения в сметките, но е редно да споменем, че в сравнение с предишния отоплителен сезон топлоенергията ще с около една четвърт по-скъпа. Това каза експертът Васил Николов пред националното радио.

„Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около ¼ повече, отколкото миналата година. Ако миналата година сте платили примерно за тази една единица около 90 лв, сега ще платите около 115 или 112 лв в зависимост от различните топлофикации. Това са примерни суми, само сравнението на парите не съвсем коректно“, уточни Николов.

При силно завишените сметки за топла вода на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане.

„Развален водомер, който отчита по-голяма консумация от реалната, също се случва, но и примерно объркват 1 и 7 или 3 и 8… Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат, сметките нарастват осезаемо“ .

Служителите на топлинните счетоводители правят огромен брой проверки и грешките при записване на показанията на хартия и въвеждането в компютри са отностелно малък процент, изтъкна експертът.

„Личният ми съвет е, когато са годишните отчитания хората просто да погледнат какво са записали и под какво се подписват. Това ще спести ходене, писане на жалби, нерви, време“.

Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях. В станцията температурата на водата трябва да е над 55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко отколкото са ползвали, а съседите им – повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.