Собствениците на ВЕИ настояват цените да са на база на реалните производства


Собствениците на ВЕИ настояват цените да са на база на реалните производства
Снимка: БГНЕС

2330

Собствениците на ВЕИ искат цените на електроенергията, добита от ВЕИ, да са на база на реалните производства.

Това стана ясно по време на обществено обсъждане в КЕВР за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от ВЕИ и актуализация на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от биомаса, предаде БГНЕС.

Огнян Винаров от Граждански контрол заяви, че у нас ВЕИ секторът трябва да се стимулира и развива, но цялата процедура по индивидуалната работа с фамилните ВЕИ е много затруднена. Цените в България са твърде високи на фона на цените на ВЕИ в световен мащаб, заяви Винаров.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че е важно насърчаването на фотоволтаици, както и че ще предложат промени в наредба №6.

От Българската соларна асоциация заявиха, че нямат възражения за цените, но генерират загуби от 5%. Друга грешка е, че е взета предвид амортизация за 20 години а трябва да са 17 г., защото, ако някой иска да си изгради централа, това може да стане към 2018 - 2019 г., т.е. времето за отчитане на амортизцацията трябва да е по-малко.

Николай Ялъмов от Българска асоциация за биомаса изрази становище на дружеството за актуализацията на цените на тока, произведен от биоотпадъци и други видове отпадъци. Според него ценообразуващите фактори са некоректно зададени в самото начало. В сегашното ценообразуване КЕВР трябва да се съобрази и да премине към по-глобално изчисление на цената, заяви Ялъмов.

От друг ВЕИ производител пък заявиха, че не са взети предвид разходи за работна заплата, суровини и транспортни разходи. За транспорт този разход трябва да бъде еднакъв за всички централи, а в момента това не е така. Разходите за работна заплата също, според тях са занижени. Трябва да се видят формулите при изчисляване на цените. Те поискаха и всички сегменти, които служат за образуване на цената, да бъдат посочени.

Според други производители на електроенергия пък разходите за суровина са малко. Те дадоха като пример факта, че за тях разходите за суровина са равни на 0, защото централата практически използва отпадъците си. 11% от дървесината, от дървесината, която получават обаче е под формата на кори и тези 11% кори на дървета трябва да бъдат наситнени, смесени и транспортирани. Проблемът е, че това са само 40% от биомасата, която се гори и останалите 60% от биомасата се купува от пазара, което са разходи.

Пламен Младеновски от работната комисия в КЕВР заяви за цената на тока, че начинът за ценообразуване на ВЕИ става по рамки, в които всички, които попаднат в тази рамка трябва да се съобразяват и затова посочените искания за индивидуални цени не могат да бъдат реализирани.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички