Собственик на заведение във Варна нападна екип на Инспекцията по труда

Собственик на заведение във Варна нападна екип на Инспекцията по труда

Собственик на заведение във Варна е проявил агресия спрямо екип от инспектори по труда по време на изпълнение на служебните им задължения. За овладяване на ситуацията се е наложила намеса на полицията, съобщиха от ГИТ.

До агресията се стига, след като екип на дирекция „Инспекция по труда“ Варна извършва второ посещение на обекта в рамките на час, тъй като при първото е установено зад бара лице, видимо непълнолетно, за което е обяснено, че е дъщеря на сервитьорката и тъй като барманът закъснява, тя е влязла да помогне на майка си. Целта на второто посещение е била да се установи дали лицето продължава да бъде на работното място. Това би означавало, че присъствието му не е било инцидентно и контролните органи на Инспекцията биха имали основание да приложат своите правомощия за обявяване на трудово правоотношение, а при установяване, че лицето наистина е непълнолетно, да бъде сезирана и прокуратурата.

При връщането на екипа, мъж, който не се представя, а в последствие се установява, че е собственикът на заведението, изблъсква грубо един от инспекторите. В същото време жената, представила се като салонен управител, за която в последствие се оказва, че е съпруга на собственика, влиза в заведението и принуждава непълнолетното лице да си тръгне. Заради грубите действия на собственика е повикана полиция. Изготвен е акт за неоказано съдействие, санкцията за което по Кодекса на труда е 20 000 лв., който е връчен на работодателя в присъствието на полицаите.

В тази връзка работодателите трябва да знаят, че в подобни случаи, както и при получен сигнал за полагане на труд извън уговореното в договор работно време, е практика контролните органи на Инспекцията да извършват няколко посещения в рамките на една проверка, за да установят наличието или липсата на нарушение. Контролните органи на Агенцията, също така, имат правомощия по Кодекса на труда да изискват за проверка документи за самоличност.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.