Собственикът на "Дунарит": Заводът няма от кого да се спасява


Собственикът на "Дунарит": Заводът няма от кого да се спасява
Снимка: БГНЕС

2794

Не мога да си обясня защо икономическият министър иска да спасява "Дунарит" – няма от кого да се спасява. "Дунарит" със своите резултати през последните три години. За последната календарна година (2016 година) "Дунарит" има 28 млн. лева печалба, по думите на оръжейния търговец и собственик на фирма „ЕМКО” Емилиян Гебрев.

Гебрев отрече, че някога е имало риск активите на русенския военен завод да бъдат разпродадени. Той подчерта, че заводът си има ясен собственик. Собствениците са записани в акционерната книга – всички много добре знаят какво е записано там, каза Емилиян Гебрев пред bTV, напомняйки, че и КОНПИ, и прокуратурата са вземали тази книга. И извади документ, според който фирма "ЕМКО" държи над 99% от „Дунарит” – останалият миноритарен дял е лично на Гебрев, който е собственик на "ЕМКО".

И в момента продължават опитите "Дунарит" да бъде взет от офшорката "Виафот" (бел. ред. – свързвана с Делян Пеевски), каза Гебрев, като добави, че сега държавата заместила офшорката в тези опити. Той уточни, че атаките са започнали в момента, в който е станало ясно, че е проявил интерес към "Дунарит". Кой в последно време употребява такива силни думи като "работниците и държавата", попита Гебрев, посочвайки и за изказвания на премиера Бойко Борисов, като категорично отрече фирми на входа и изхода на "Дунарит" го точат. Държавата беше подтикната да се намеси, сигурен е Емилиян Гебрев, като добави, че "икономическият министър Караниколов подвежда и компроментира "един добър бизнесмен и депутат", който стои зад него".

Когато на някой нещо му се иска, е тема на съвсем друг разговор, заяви оръжейният търговец в коментар относно думите на икономическия министър Емил Караниколов, че собствеността на "Дунарит" не е изяснена. И добави, че това, че до момента вписването на собствеността на "Дунарит" не е извършено, трябва да подсказва ясно защо.

Оръжейният търговец заяви и, че заедно със сина му са били отровени - заради "Дунарит". Благодарение на здравния министър Николай Петров, който беше шеф на ВМА тогава, сега съм тук и говоря, каза търговецът.

Емилиян Гебрев уточни, че му е повдигнато обвинение – защото е създал престъпна група, заедно с бившия директор на "Дунарит" Кръстьо Кръстев и бившия собственик на предприятието Асен Бабански, за да придобие незаконно акциите на "Дунарит". За мен прокуратурата е подведена и е използвана като лост, каза оръжейният търговец и насочи вниманието към КОНПИ. Той категорично отрече, че е възможно "Дунарит" да бъде източван. Това е едно от дружествата с най-строга отчетност, подчерта Гебрев. И обясни, че "Дунарит" е бил спасен малко преди КТБ да фалира, като са направени цесии по отношение на кредитите на предприятието към фалиралата банка. Платихме моментално дълг (бел. ред. – от около 50 млн. лева), след като вече нямаше съдебен спор по него. Ще платим и следващия, за който няма съдебен спор, уточни оръжейният търговец, визирайки оспорвания на цесиите от страна на синдиците на КТБ. Гебрев каза и, че за момента нещата около русенския военен завод са се успокоили след плащането на 50 млн. лева дълг. Направил съм за една година 35-37 млн. евро инвестиции - когато някой чужденец направи 1 млн. евро, всички медии гръмват, каза оръжейният търговец.

"Дунарит" задлъжнява, защото има кредити през КТБ, които са давани чрез предприятието на други компании. Няма как "Дунарит" да е свързан с Цветан Василев – в нито един документ му няма името, каза Гебрев. Той не отрече, че познава Цветан Василев от над 20 години, но го е виждал 4-5 пъти и е имал спор с банкера заради ВМЗ. Ще ме обича ли Цветан Василев, ако искам да му взема "Дунарит", попита оръжейният търговец.

Гебрев се обърна и към служителите на на "ЕМКО" и "Дунарит" със следните думи: "Спокойствие и вяра в утрешния ден". Убеден съм, че здравият разум ще надделее и ще бъде върнат Кръстьо Кръстев да управлява завода, след като го доведе до такива висини, добави оръжейният търговец.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички