Социалната комисия прие промените в Закона за личната помощ


Социалната комисия прие промените в Закона за личната помощ
Снимка: БГНЕС

4028

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от Законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание на социалната комисия във вторник предизвикаха напрежение.

Тогава омбудсманът Мая Манолова стигна до извода, че от 1 септември 2019 г. хората с увреждания ще останат без лични асистенти и подкрепа от държавата и заяви, че е по-добре законопроектът да бъде оттеглен. До развръзката се стигна, след като майките от „Системата ни убива” излязоха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов, който в сряда прие майките и пое ангажимент, исканията им да бъдат изпълнени. На извънредното заседание в парламента обещаното от премиера беше изпълнено, предава БГНЕС.

„Законът гарантира, че хората ще имат лична помощ през цялата следваща година, независимо от тези 71 млн. лева. Аз твърдя, че би могло да се намерят и допълнителни резерви в бюджета на социалното министерство, включително по нови европейски програми, които са в рамките на около 50 млн. лева. Законът е такъв какъвто трябва да бъде”, отсече омбудсманът Мая Манолова, която заедно с нейния екип разработи текстовете на законопроекта за личната помощ.

Тя добави, че през първите две години има лимити в предоставената лична помощ заради ограничения финансов ресурс. Те се изразяват в изисквания кои могат да кандидатстват и таван в часовете, които могат да получат. По-важното обаче е, че има гаранция, че никой няма да остане без лична помощ да бедства заради лоши текстове, обясни Манолова.

Тя подчерта, че след приетите промени се изменя и твърдата ставка, която родители на деца с увреждания трябва да заплащат ако използват услугата личен асистент. Те ще плащат според часовете като максимумът, който те ще заплащат от получаваната помощ в размер на 930 лв. ще бъде до 380 лв. В предишния текст те трябваше да плащат твърдо по 380 лв. независимо от броя на часове, в които грижите се поемат от асистент.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички