Социалното министерство чувствително намалява проектите с европари през 2017 г.


Социалното министерство чувствително намалява проектите с европари през 2017 г.
Снимка: Thinkstock

2272

Схеми за едва 11 млн. лв. ще бъдат отворени през 2017 г. по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", управлявана от министерството на труда. Програмата за периода 2014-2020 г. е с общ бюджет от над 2.136 млрд. лв. За догодина обаче от ведомството планират да отворят само три схеми за кандидатстване, става ясно от индикативния годишен работен план, публикуван за обществено обсъждане.

За сравнение за тази година са планирани проекти за над 420 млн. лв., пише в. "Сега". Някои от схемите все още не са отворени и закъсняват според плана - например проектът за ограмотяване на възрастните, който агенцията по заетостта трябва да изпълнява, за 10 млн. лв., проектът за предоставяне на услуги у дома чрез ваучерите, за които се говори от две години и е на стойност 5 млн. лв., ваучерите за заети лица за 50 млн. лв., с които работещите на трудов договор да се обучават по чужд език или по компютърни умения и др. Пикът на програмиране на средствата беше през 2015 г. - до края на 2015 г. министерството отвори 16 схеми на обща стойност почти 710 млн. лв., тоест 33 на сто от парите за целия програмен период до 2020 г. Схемите са с продължителност от няколко години.

За 2017 г. са планирани 6 млн. лв. за разкриване на дневни центрове за деца с увреждания. Парите ще се отпускат на общините, като проектите трябва да бъдат с максимална стойност до 1 млн. лв., което означава, че ще стигнат за шест центъра. Изпълнението на операцията ще създаде условия за инвестиране в комплексни интегрирани мерки, насочени към подобряването на достъпа до социални и здравни услуги за над 500 деца с увреждания. Това ще позволи на техните родители и роднини, които в момента се грижат за тях, да се върнат на пазара на труда.

4 млн. лв. са заделени за схема "Открий ме", по която неправителствени организации и доставчици на социални услуги ще могат да кандидатстват с проекти за превенция на изоставяне на деца, за насърчаване на социалното включване на деца и младежи в неравностойно положение и др.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички