Социалното министерство планира увеличение на помощите за пълнолетни деца с увреждания


Социалното министерство планира увеличение на помощите за пълнолетни деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

2995

Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на станалите вече пълнолетни деца с увреждания. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарни разисквания по питане на народните представители Михаил Христов, Антон Кутев и Георги Гьоков за политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях.

По думите на министъра въпреки увеличението на семейната помощ за децата с най-тежки увреждания на 930 лева, когато те станат пълнолетни помощта рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа за вече порасналите деца.

Дали това ще стане с увеличаване на гарантирания минимален доход или чрез друг механизъм за увеличаване на интеграционната добавка, целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за пълнолетните, заяви Бисер Петков, цитиран от bTV.

Той допълни, че за облекчаване на живота на хората с увреждания министерството ще осигури устойчивост на услугите социален асистент, личен асистент и домашен помощник като се търсят варианти и за национално финансиране през следващата година.

Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо, заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след разискванията в пленарна зала.

Министърът обясни, че приемането на такъв закон, който е по искане на родители на деца с увреждания, е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа.

Вместо това МТСП работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област, уточни министърът.

Той допълни, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.

По думите на министъра дълбочината на дебата по темата за политиките за хора с увреждания показва, че това е една от важните социални теми в дневния ред на обществото и затова новият екип на министерството от първия ден полага усилия за изработване на политики в дългосрочен план и краткосрочни мерки.

В приетия план за прилагане на конвенцията за правата на хората с увреждания 2015 - 2020 има няколко важни стратегически цели, каза Бисер Петков.

Той допълни, че вече са направени експертни групи за мониторинг на изпълнението на плана, предстои да бъде изработена концепция за промени в нормативната уредба за прилагане на отделни членове в конвенцията и ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията. Бисер Петков се ангажира МТСП да ускори действията по изпълненията на целите, заложени в този план.

Той посочи, че Министерството ще работи и за ускорено приемане на Закона за социалните услуги, концепцията, за която вече е публикувана.

Бисер Петков припомни и необходимостта от реформа на модела за медицинска и трудова експертиза.

Съвместната работа на социалното и здравното министерство вече е започнала, концепцията ще е готова до края на годината. След това ще бъдат направени и нормативните промени. Интеграцията на хората с увреждания се базира на медицинската експертиза и социалната оценка, по която има какво да се желае, каза Бисер Петков.

Той допълни, че МТСП ще работи за бързо усъвършенстване на социалната оценка в рамките на действащото законодателство, а в перспектива предстои приемането на изцяло нов вид социална оценка.

Социалният министър уточни, че семействата с деца с увреждания няма да загубят правото на целева помощ за отопление заради увеличения размер на помощта за деца, предприети са необходимите изменения в наредбата за отпускане на помощта, така че семействата да не изпаднат от кръга на получаващите този вид помощ.

По въпроса за медицинските изделия и помощните средства министърът каза , че е съгласен, че неефективно се използва немалкият ресурс за това от 50 милиона лева годишно, тромава е и процедурата по предоставяне на изделията и помощните средства.

Предложени са вече реформи - тази дейност да отиде към здравното министерство, където имат по-добра експертиза за определяне на вида на помощта.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички