София е на опашката по брой санирани блокове с държавни пари

София е на опашката по брой санирани блокове с държавни пари
Източник: БГНЕС

Кабинетът "Борисов" хвърли големи сили и средства да рекламира "безплатното" саниране, но се оказва, че то почти не е "огряло" някои градове, сред които и столицата. В София, Търговище и Силистра оздравените вече панелни постройки се броят на пръстите на ръцете.

В столицата има подписани 164 договора, в Търговище са 33, а в Силистра - 20. Изпълнението на програмата върви бавно и в Разград, Ловеч и Враца, където миналата година рапортуваха по две санирани сгради, а в Сливен, Кърджали и Варна - по три. Видин се представя по-добре от тях - при подписани 22 договори има 10 оздравени блока. Това разкрива анализ на състоянието на жилищния сектор, изготвен от регионалното министерство, пише в. "Сега". Данните са от 2017 година.

През пролетта от ведомството на Николай Нанков се похвалиха, че блокове в София с подобрена енергийна ефективност вече са седем. Дори и с тях обаче столицата изостава драматично от други градове, които се включиха далеч по-енергично в надпреварата за "безплатните" милиони, раздавани от правителството.

Лидер по брой санирани сгради е Благоевград. В южния град с нови дограми и изолации са се сдобили цели 54 блока, показват данните към 2017 г. В Бургас има подписани цели 236 договора, но само 18 блока са били завършени. Наред с ремонтните блокове в морския град обаче вървят и проблемите - няколко пъти там, а и в други градове на страната, част от обновените блокове протекоха заради некачествена изолация и лоши материали.

Анализът на МРРБ откроява и дефектите на програмата за безплатно саниране. Един от съществените проблеми е, че субсидията не дели обитателите на блоковете на бедни и богати и така помощ получават и заможни собственици, която нямат нужда от нея, изтъкват експертите на министерството.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.