Соломон Паси подкрепя да строим публично-частна ядрена централа


Соломон Паси подкрепя да строим публично-частна ядрена централа
Снимка: БГНЕС

4629

Идея за частна АЕЦ лансира бившият външен министър от времето на кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси. Той стори това по време на международния форум "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" във Варна, предаде БГНЕС.

"В България нещата се случват бавно. Добрата новина обаче е, че все пак се случват. Така беше и с НАТО, и с Европейския съюз, така ще бъде и с еврозоната, за която имаме радостна новина отскоро. Вярвам, че тази традиция ще бъде спазена и при изграждането на новата ядрена мощност. И идеята, която Богомил Манчев лансира вече доста време, ще намери своята реализация и в България ще има публично-частно партньорство с държавата, изграждащо цялата ядрена електроцентрала", заяви Соломон Паси.

Според Паси възможност за публично-частна централа може да бъде реализирана, ако Китайската национална ядрена корпорация поеме проекта "Белене". Припомняме, че България така или иначе получава два реактора от "Росатом", след като на международен арбитраж бяхме осъдени да ги купим от "Атомстройекспорт", заедно с прилежащо оборудване - за 620 млн. евро.

Като цяло днешният ден на дискусии преминава в интересен ракурс - за разлика от миналата година, експертите от сектора на ядрената енергетика не предричат черно бъдеще за ВЕИ, но има опасения, че секторът на въглищата няма сериозна перспектива. Припомняме, че през тази година зам-изпълнителният директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков каза, че в Маришкия басейн има въглища за индустриален добив за още само 30 години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички