Спад на продажбите на дребно във Великобритания


Спад на продажбите на дребно във Великобритания
Снимка: Thinkstock/Guliver

2301

Данни на британската официална статистика (ONS) сочат, че продажбите на дребно на Острова стагнират през септември за втори пореден месец. Това е показателно, че британските потребители все още не изглеждат сериозно притеснени от решението за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Въпреки прогнозите за 0,4% ръст, в следствие на стагнацията през август, продажбите на дребно през септември запазиха месечната си база. На годишна база британските продажби на дребно нараснаха с 4,1% при очаквания за повишение с 4,8 на сто. В същото време обаче, ONS направи солидна възходяща ревизия на данните за продажбите на дребно през август до повишение с 6,6% от предишна оценка за растеж с 6,2 на сто, съобщава БНР.

Изключвайки горивата, продажбите на дребно на Острова също остават без промяна на месечна база при прогноза за повишение с 0,4%, като на годишна база растежът в търговията на дребно без горивата се забави до 4% (от 6,2% през август).

Въпреки по-слабите септемврийски данни, продажбите на дребно през третото тримесечие се повишиха с 1,8% спрямо периода април - юни, което предполага, че търговията на дребно може да добави 0,1% към растежа на БВП на Великобритания през трите месеца до края на септември. Анализаторите на ONS посочват, че това е най-солидното повишение при търговията на дребно от последното тримесечие на 2014-а година насам.

Според ONS по-слабите продажби на дребно се дължат на необичайно доброто време през септември (втория най-топъл септември от 1910-а година насам), което е ограничило продажбите на дрехи и обувни принадлежности, типични за есента и за наближаваща зима.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички