Спад с до 13% на производството на грозде

Спад с до 13% на производството на грозде
Източник: Gettyimages

Увеличава се продукцията от трайни насаждения и етерично-маслени култури на годишна база. Оперативни данни към последния ден на декември сочат, че има ръст в производството на ягоди, ябълки, маслодайна роза, вишни, череши, круши, малини, кайсии и лавандула – с между 1% и 74,9%. При продукцията от вишни, кайсии, малини и лавандула нарастването е в резултат от повишение както на реколтираните площи, така и на средните добиви, сочат данните, обобщени от Министерството на земеделието, храните и горите.

Спад с между 3 и 13% се отчита при производството на винени и десертни лозя, праскови и сливи. Причината е главно в намаляване на площите и средните добиви, пише Agrozona.

В сравнение с предходната година, най-значително увeличение на средния добив има при кайсиите, където движението с 44,5% нагоре, а най-голямо е намалението при сливите – със 7,4%.

Предсеитбена подготовка към последния ден на ноември е извършена на 14 233 155 дка, а дълбока оран – на 8 643 484 дка. Това е съответно с 2,1% по-малко и 4,1% повече спрямо същия период на 2016 година.

Спрямо аналогичния период на 2016 г. засетите площи с пшеница, ръж и тритикале нарастват с между 2,8% – 8,2%. Същевременно, при площите с рапица и ечемик се наблюдава намаление на годишна база, съответно с 6,7% и 15,4%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.