Спас Русев е завършил сделката за Vivacom, твърдят независими източници


Спас Русев е завършил сделката за Vivacom, твърдят независими източници
Снимка:

3862

Сделката за Vivacom (БТК) е вече официално завършена. Това твърди в свой материал вестник „Капитал“, като се позовава на три свои независими източника.

Според информацията новият собственик на телекома е Спас Русев, който вчера (30 август) стана и собственик на футболен клуб „Левски“. Русев имал 46% от Vivacom, чрез регистрираната си в Люксембург фирма Viva Telecom. 20% минус 1 глас има руската банка ВТБ, а 19% - люксембургското дружество Delta, което се контролира от братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. Останалите 15% са при миноритарни акционери. Информацията е на руския вестник „Комерсант“, но е публикувана преди почти три месеца - на 7 юни. Руската медия се позовава на свой източник, който по това време разяснил как ще се преразпредели контрола върху Vivacom.

Официално съобщение, че проточилата се сделка е финализирана няма нито от страна на Спас Русев, нито от страна на руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Косарев, чрез своята компания Empreno Ventures Limited, оспорва смяната на собствеността върху Vivacom. Преди ден дори излезе информация, че руският бизнесмен, сочен от банкера Цветан Василев като „спасител“ относно Vivacom, е потърсил за помощ руския премиер Дмитрий Медведев заради българската телекомуникационна компания. Actualno.com се обърна към пиара на г-н Косарев по въпроса, но бяхме помолени да изпратим въпросите си писмено и към момента на публикуване на материала очакваме отговор.

В края на ноември 2015 година в Лондон беше проведен търг за Vivacom. Причината – акционерите в телекома не можаха да върнат в срок мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Търгът беше спечелен от Русев, който отправи оферта от 330 млн. евро. Vivacom има и емисия от облигации на стойност 400 млн. евро, чийто падеж изтича през 2018 година. През юни тази година държателите на облигациите одобриха Русев да поеме контрола над Vivacom.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички