Спас Русев и ВТБ продават Vivacom на сериозна печалба


Спас Русев и ВТБ продават Vivacom на сериозна печалба
Снимка: Оф. сайт на Левски

9615

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават бившия държавен телеком Vivacom на цена, близо 4 пъти по-висока от тази, на която го купиха преди 4 години, и е възможно да има сделка в следващите 2 седмици, съобщи Financial Times.

Телекомът, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1.2 млрд. евро и ексклузивните преговори с потенциалния купувач се водели около тази сума, допълва изданието. Такава оценка на Vivacom съответствала и на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа, предаде "Дневник".

Кой е купувачът?

Купувач е доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги United Group, който има опит на Балканите и се контролира от компании за дялово инвестиране като BC Partners и KKR. През май същата компания се договори да придобие Tele2 в Хърватия срещу 220 млн. евро.

United Group има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Той е стъпил там преди години с изкупуването на операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH. Компанията продължава да се разширява чрез придобивания на местни кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги.

Сега предлага телевизия и фиксирана и мобилна телефония в бивша Югославия, медийно съдържание и рекламен бизнес. Миноритарен акционер в United Group е и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Фондът BC Partners, който е основен собственик на United Group, управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Общите активи под негово управление са на стойност над 22 млрд. долара.

Стари спорове

Financial Times припомня, че още не е приключил спор за собствеността на Vivacom, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства.

Освен това изданието обяснява, че не само Vivacom ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам, но и че купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички