Спас Русев има интерес към закупуването и на други телекоми

Спас Русев има интерес към закупуването и на други телекоми
Източник: Оф. сайт на Левски

След като придоби Telekom Albania, бизнесменът Спас Русев има интерес и към мобилни оператори в Македония и Румъния.

"Това е моя отдавнашна идея. През 90-те години, след присъединяването на Гърция към евросъюза, имаше голяма икономическа експанзия от нейни компании в региона. В момента България се оформя като политически лидер на Балканите и на мен много ми се иска това политическо влияние да се трансформира в икономическо", казва Русев в интервю за "Капитал".

Той допълва, че далечната му цел е България да стане телеком хъб за региона.

"В сделката участвам самостоятелно, не през "Виваком", като в зависимост от държавата и размера на сделката съм с различни партньори. Първата възможност е Албания. За румънския и македонския телеком все още няма формални преговори. Собственикът Deutsche Telekom е борсова компания и ще обяви официално, когато има отворен процес по преговори, и се надявам да бъда един от участниците", уточнява бизнесменът.

Запитан откъде планира да намери финансиране, ако се стигне до покупка например на румънския телеком, оценяван на 1 млрд. евро, Русев отговаря: "Водя разговори с няколко стратегически партньора, чиито имена не бих искал да оповестявам на този етап, не защото страдам от излишна тайнственост, а защото в бизнеса публичността е важна, но още по-важно е да бъде в точния момент и по точния начин."

Спас Русев каза още, че към момента няма сключена сделка за закупуването на Нова телевизия (припомняме, че преди време излезе информация, че за медията се конкурират той и Кирил Домусчиев - бел.ред).

"Моят интерес за купуването на "Нова" е, ако мога така да се изразя, едновременно стратегически и иновативен. Интересува ме възможността от синергия между телеком бизнеса и медийния. Смятам, че тази вертикална интеграция с производителите на съдържание е нещо повече от преходна мода. Обмяната на идеи и платформи за споделяне на съдържание има потенциала да създаде уникални продукти, които да превърнат мобилното видео от забавление за единици в масов продукт и да отговорят на нагласите за ползване на видео съдържание на новото поколение. В това се крие и моят оптимизъм за сделката и смятам, че ще имам възможност да докажа правотата си", каза Русев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.