Спазват ли се правилата за санитарен контрол на дрехите втора употреба у нас?


Спазват ли се правилата за санитарен контрол на дрехите втора употреба у нас?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5162

През миналата година в България от трети страни, извън ЕС, са внесени над 11 хиляди тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв.

Дрехите се внасят основно от САЩ, Швейцария, Канада и Норвегия. Част от този внос продължава пътя си към трети страни – основно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия. През 2017 г., например, изнесените количества са над 17 хиляди тона за над 31 млн. лв., съобщава Нова телевизия.

Дрехите пристигат натоварени в огромни контейнери на пристанищата в страната. Преди да достигнат до там, се събират от фирми, специализирани в разделно събиране и преминават през санитарен контрол. Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хиляди тона дрехи втора ръка. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите с дрехи тръгват към складовете в страната. Стоката от чувалите се разпределя по качество и сезонност. Разделят се мъжките, женските и детските дрехи.

За безопасността на всяка дреха гарантира сертификат за дезинфекция, който трябва да е поставен на видимо място в магазина. Третирането става при 90 градуса. През миналата година само в София здравните власти проверяват 170 обекта, а всяка четвърта проверка завършва с нарушение. Ако дрехите не са добре обработени може да се стигне до дерматити, алергии и дори инфекции, предупреждават експертите.

Истинската истерия в магазините е при зареждането на нови стоки. Тогава битката е за всяка една дреха. Ловците на находки търсят артикули от световни марки. Нерядко след това ги препродават в интернет на много по-високи цени. Плащането става на бройка или на килограм.

Дрехи втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Големите търговски сайтове с такава стока у нас вече са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата внимателно се проверяват до детайл. Сред най-търсените и ценни находки са винтидж стоките – т.нар. дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички