Специалист за разпространението на морбили: При всеки обрив търсете лекар


Специалист за разпространението на морбили: При всеки обрив търсете лекар
Снимка: iStock/Guliver

14226

При всеки обрив и съмнение за морбили трябва да бъде потърсен педиатър - инфекционист или друг специалист. Това заяви националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова пред БНР по повод разпространението на болестта в България.

“Почти с началото на заболяването, с неразположението и високата температура, се появяват и характерни белези – освен обрива, има и други характерни клинични признаци, по които диагнозата може да бъде поставена”, обясни инфекционистът.

Според нея в момента ситуацията със заболяването е тревожна.

„Една от засегнатите общности, което е в Разлог и областта, е ромската. Там много трудно контактните могат да бъдат изолирани, защото семействата имат повече деца. Контактите вече са направени. Трябва да изчакаме и ежедневно да наблюдаваме“.

Проф. Червенякова коментира и новите настроения за неваксиниране на децата: „Просвета, просвета и пак просвета. Ако сега на вратата ни чука морбили доста сериозно, утре ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация стои от една страна. От друга страна има норми и поведения, които трябва да се спазват от обществото, ако то иска да работи и да се развива. Трябва да се намери механизмът, който трябва да се спазва. Задължителните имунизации и профилактика трябва да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря“.

Проф. Червенякова определи като сериозен проблем липсата на кадри и ниското заплащане.

Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че през 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички