Специално национално лого ще обозначава здравословните храни

Специално национално лого ще обозначава здравословните храни
Източник: iStock/Guliver

Предвижда се създаване на национално лого, с което ще се обозначават здравословните храни. Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на Министерството на здравеопазването по „Хранене и диететика“, предаде „Фокус“.

Дулева отбеляза, че миналата седмица се е провела среща с производители, която е имала за цел подобряване състава на храните. Създаден е и национален съвет по хранене към Министерство на здравеопазване, чиято задача е да разработи критерии и национално лого, чрез което да бъдат идентифицирани здравословните храни на пазара.

По думите ѝ Министерството е разработило пакет от законодателни мерки по отношение здравословното хранене на децата. Тя припомни, че първата наредба за здравословно хранене на ученици е разработена 2009 година. След това през 2011 година тя е допълнена с Наредба за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години, а през 2013 година с Наредба за здравословно хранен при деца в детски ясли и млечни кухни, от 0 до 3-годишна възраст.

“В тези наредби ние сме разписали изискванията към всяка група храна, към потреблението на тези храни, продуктовите набори, структурирането на меню и процент енергия в различните приеми в режима на хранене. Тези наредби са задължителни във всички заведения, независимо дали са държавни или частни. Контролът се изпълнява от регионалните здравни инспекции. Тези наредби имат своя ефект. Има значително подобрение на средата, в която се отглеждат и прекарват по-голяма част от времето си нашите деца“, посочи проф. Дулева.

Към всяка от тези наредби има сборник с рецепти и ръководство за здравословно хранене. Сборниците съдържат над 400 рецепти. Всяка рецепта е актуализирана, като са намалени количествата на сол, захар и мазнини. Министерството разполага с национална база за състав на храните и софтуерна програма, която дава възможност да бъде изчислена енергията от 32 хранителни вещества.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.