Спешна помощ ще получи 280 нови линейки

Спешна помощ ще получи 280 нови линейки
Източник: БГНЕС

Първите 280 нови линейки за нуждите на спешната помощ у нас трябва да бъдат доставени в следващите три години. Това заяви министърът на здравеопазването на Кирил Ананиев след подписването на двата договора за доставка на нови линейки, предаде БГНЕС.

От думите на Ананиев стана ясно, че в момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като при направения преглед на тяхното техническо състояние се е установило, че по-голямата част от тях са доста амортизирани. Целта е 2/3 от парка да бъде обновен.

"Това е първата реална крачка към изпълнението на проекта за обновяване и модернизиране на спешната помощ у нас. Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и моя екип, тъй като с неговото изпълнение ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до спешната помощ и ще извършим сериозна модернизация на парка", поясни още Ананиев.

Здравният министър и изпълнителният директор на „София Франс Ауто“ АД Стоян Желев положиха подписите си върху двата договора за доставка на линейки с необходимото оборудване, част от мащабен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в България.

За този проект се говори вече няколко години. Той беше спиран, преработван. Имаше голяма опасност да загубим доста големи средства от ЕС“, припомни министър Ананиев.

„В момента, в системата на спешната помощ има 651 линейки. При направения преглед на тяхното техническо състояние се установи, че по-голямата част от тях са доста амортизирани. Това, което ще направим с изпълнението на тези два договора, е да подновим и модернизираме 2/3 от парка на спешната помощ“, обясни още Ананиев и припомни, че по обособените позиции по проекта, отнасящи се до високопроходими линейки, няма постъпили предложения в началния етап на поръчката. В момента тя обаче в възобновена.

Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Единият е за 185 линейки, свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите. Вторият е свързан с интензивните грижи. Гаранционният срок, който ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването от изпълнителят на проекта, е 5 години. Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от подписването, а за останалите е предвиден срок от 120 дни от заявката на възложители, по график, определен за следващите 3 години.

Срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 година.

От своя страна изпълнителният директор на „София Франс Ауто“ АД Стоян Желев увери, че фирмата има професионалната и организационната възможност да реализира правилно тази голяма обществена поръчка. „Договорът никак не е лесен, условията за ангажиращи за изпълнителя. Ние ще направим всички по силите си да доставим качествени продукти, които да се ползват безаварийно“, подчерта още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.