Споразумението на ОПЕК за добивите на петрол може да бъде удължено

Споразумението на ОПЕК за добивите на петрол може да бъде удължено
Източник: iStock/Guliver

Водещите производители на петрол в Персийския залив – Саудитска Арабия и Кувейт, дадоха най-ясния досега сигнал, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) планира да удължи действието на споразумението за свиване на добивите, съобщи Reuters.

„Сред производителите на петрол назрява консенсусът, че сделката трябва да бъде удължена и след първоначалния й шестмесечен срок, но все още няма договорка“, заяви Халид ал Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, пред журналисти по време на конференция в Обединените арабски емирства. На въпрос за позицията на Русия, която не членува в ОПЕК, Фалих каза: „Говорим с всички държави. Не сме постигнали сигурно споразумение, но консенсусът нараства“.

Министърът на петрола на Кувейт Есам ал Марзук коментира по време на същото събитие, че очаква удължаване на споразумението. „Русия е с нас по предварителна информация. Спазването на договорката от страна на Русия е много добро. Всички ще продължат на същото ниво“, добави той.

„Ако производителите от ОПЕК и извън картела решат да удължат шестмесечното си споразумение, пониженията може да не са толкова дълбоки, тъй като се очаква по-силно търсене през втората половина на 2017 г.“, каза още Марзук. По думите му една африканска страна е поискала да се присъедини към договорката, но не посочи за коя държава става дума.

ОПЕК има среща на 25 май, на която ще се обсъжда удължаване на споразумението, по силата на което картелът и страни извън него понижават добивите с 1,8 млн. барела дневно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.