Според Борисов частни фирми са врагът на "Дунарит" и оръжейния ни сектор


Според Борисов частни фирми са врагът на "Дунарит" и оръжейния ни сектор
Снимка: БГНЕС

2835

Държавните предприятия в оръжейния сектор се източват от частни посредници. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното заседание на правителството, показва официалната стенограма.

Изказването на Борисов е факт заради сагата с "Дунарит". Премиерът дори посочва един от механизмите, с които държавата да спечели минимум симпатии сред работещите в оръжейното предприятие - увеличение на заплатите. По тази тема икономическият министър Емил Караниколов заяви, че увеличение на възнагражденията в размер от 10% може да има при ВМЗ, а за "Авионамс" не е сигурно, защото положението е било много тежко, но някакво увеличение може да има.

"На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто, за да създадат фон, че имат работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби без да се влага труд, само с посредничество. Така че, нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд "Работна заплата" на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват", казва Борисов.

ъм момента Държавната консолидационна компания предприе действия за изкупуване на изискуемите кредити, за да не се предприемат действия срещу "Дунарит". От тук нататък стои проблемът с отнемането на лиценза, тъй като не могат да бъдат освободени управители, въпреки техния акт, с който са си поискали освобождаване. Няма собственик в дружеството, оспорва се и собствеността въобще", заявява Караниколов, като добавя, че държавата ще направи всичко възможно да придобие свързаните с "Дунарит" дружества. И уточнява, че от месец май тази година има изискуемо вземане за 67 милиона лева от предприятието.

Припомняме, че също вчера (30 август) Караниколов заяви, че Министерството на икономиката още не знае колко ще струва русенският завод "Дунарит", но ще го купи, като предстоял търг, на който държавата няма конкуренция.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички