Според Йордан Цонев търговските банки спасили банковата ни система след краха на КТБ


Според Йордан Цонев търговските банки спасили банковата ни система след краха на КТБ
Снимка: БГНЕС

2927

Стеногрмата от заседанието (29.06.2014) при президента за фалиралата преди три години Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да покаже по същество нищо, тъй като там вече беше представен готов вариант за действие пред Росен Плевнелиев. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Според Цонев още предния ден (28.06.2014) на работна среща в БНБ било обсъдено какво да се прави, ако не може да се отпусне заем за банковата ни система след криминалната атака срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ), довела до масово изтегляне на вложения от банката. Дори се учудихме, че ПИБ издържа, каза народният представител. Вариантите били два - при възможност за заем, банковата система действа, а при невъзможност - частична или дори пълна банкова ваканция. На срещата в БНБ обаче се изяснило, че всички търговски банки в България били готови да отпуснат заем на държавата, като емитирали ДЦК. Сумата била между 2,2 и 2,5 млрд. лева, по спомен на Цонев. Пред Нова телевизия той похвали бързата реакция на БНБ, тъй като били почивни дни и дори не можело да се поиска официално разрешение за държавната помощ от ЕК, но все пак от Брюксел дали устно разрешение.

Според депутата от ДПС като се публикува стенограмата от 29 юни, 2014 година, много хора ще получат амнезия. По думите му на заседанието се разисквали две сюжетни линии - едната е, че Бойко Борисов ще иска оставката на кабинета "Орешарски" заради банковата криза, а втората – че президентът Росен Плевнелиев и тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан говорили да има обявена публично конкретна дата за оттегляне на подкрепата на Движението за правителството на Пламен Орешарски. Припомняме, че Орешарски подаде оставка на 23 юли, 2014 година.

Относно стенограмата от заседанието при президента на 14 юли, 2014 година - пак заради КТБ, Цонев заяви, че ДПС е искало законодателна инициатива за одържавяване на КТБ – както постъпи ЕК с всички банки в Европа, засегнати от кризата. Противопоставиха се обаче от БСП, добави депутатът. За тази стенограма няма искане за разсекретяване.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички