Според КНСБ бюджет 2019 е "по-добър от всички досегашни при Борисов"

Според КНСБ бюджет 2019 е по-добър от всички досегашни при Борисов
Източник: БГНЕС

Проектобюджетът за 2019 г. е готов и ни е даден за консултации. Утре е насрочено и заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров, по време на обсъждането на новата бюджетна рамка, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

„За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в управлението на Бойко Борисов. Нарастването на разходите в много от перата са значителни и могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 000 работещи в България, които получават своите възнаграждения от бюджета на Републиката”, заяви Димитров.

Той добави, че в годините бюджетът се преизпълнява. „Трите последни бюджета бяха преизпълнени спрямо заложените параметри в бюджетното салдо. За 2016 г. с близо 1.5 млрд. лева, независимо че беше заложен дефицит, за миналата година близо 850 млн. лева и за тази година се очаква да завърши на 600 млн. на плюс, макар че беше заложен дефицит”, коментира президентът на КНСБ.

Димитров отбеляза като положителен знак заложените 4.6 млрд. повече приходи, които се очаква бюджетът да събере спрямо очакваното изпълнение, което според него е добра новина. От тях малко повече от половината са от данъци. Според него те не се събират по най-справедливия начин.

Преките данъци ще нараснат с около половин милиард, като 60% от тях се плащат от гражданите, а 40% от бизнеса. В другите държави бизнесът плаща в пъти повече отколкото са данъците върху доходите. Ние ще платим близо 4 млрд. лв. данъци за следваща година, а бизнесът 2.7 млрд. лв. Това очевидно е въпрос, който трябва да стои на вниманието, когато се говори за данъчни политики и за ребалансирането по отношение на това какво плаща трудът и капиталът като преки данъци”, обясни Димитров.

Близо 1 млрд. лв. повече се очаква да бъдат събрани от осигурителни вноски.

Според КНСБ с добър ръст завършва приходната част от бюджета през тази година. 3.9 млрд. лв. ще бъдат повече приходите спрямо 2017 г., 4.6 млрд. лв. за догодина, което е увеличение на този растеж .

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.