Според КПКОНПИ Владислав Горанов не е в конфликт на интереси


Според КПКОНПИ Владислав Горанов не е в конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

2558

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не установи конфликт на интереси по отношение на финансовия министър Владислав Горанов и жилището му в столичния квартал "Изток", предаде БГНЕС.

Производството в КПКОНПИ беше образувано въз основа на докладна записка на директора на дирекция "Противодействие на корупцията“ на комисията и към него са приобщени медийни публикации за евентуален конфликт на интереси по отношение на Владислав Горанов, както и изричен сигнал, че министърът е ползвал луксозна вила на жената на Сариев в Ярема.

Според заключенията, Горанов плащал всички сметки на апартамента и не се водел свързано лице с кръстника си Иван Сариев "по смисъла на закона" и компании на Сариев не били печелили обществени поръчки. А относно Ярема не са открити данни Горанов да е правил нещо нередно.

Уточнението, че КПКОНПИ не открива нищо притеснително тепърва ще повлияе и на работата на прокуратурата, тъй като говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова каза преди малко повече от две седмици, че действията на прокуратурата зависят от резултатите на проверката на КПКОНПИ. 

* Потърсена от Actualno.com сега, г-жа Арнаудова каза, че научава новината от нас и ще има официален коментар на прокуратурата какви са следващите стъпки след като решението на КПКОНПИ дойде по официален ред при държавното обвинение. Засега, разбира се, проверката на прокуратурата не е прекратена, уточни изрично тя.

От ноември миналата година срещу Горанов тече проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно. Комплексът е строен от фирма на братя Домусчиеви. Досега Арнаудова не е обяснила какво е общото между прокурорската проверка и производството за конфликт на интереси в КПКОНПИ, още повече че държавното обвинение възложи конкретни действия на антикорупционното звено.

В комуникацията си с медиите Горанов не видя проблем, че ползва безплатно чуждо жилище - то било на кръстника му в църквата, когото смятал за свой роднина. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна той, макар че законът го задължава да го направи.

Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса "Есте" на братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Жилището е купено от него (Сариев) с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз", обясни Горанов в началото на декември.

Бизнесменът и съпругата му Снежана имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната тайна.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички