Според Петкова кражбите на ток били намелели значително

Според Петкова кражбите на ток били намелели значително
Източник: БГНЕС

През последните години значително намаляват кражбите на електроенергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на проблема.

„Темата за кражбата на ел. енергия е важна, защото засяга пряко търговските дружества - електроенергийния системен оператор, трите енергийни оператора и т.н., които търпят загуби. На второ място, потърпевши сме всички ние, потребителите, тъй като всяка кражба води до понижаване на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разходите за възстановяването им в пъти превишават размера на самата кражба“, обясни Петкова, цитирана от "Фокус".

Според нея темата има отношение и към националната сигурност, защото сектор "Енергетика" е неин стожер. 

„Това, което се наблюдава през последните години, е стремежът и на ЕСО, и на трите енергийни оператора е да бъде проследен процесът на кражбата на електроенергия. И в резултат на тези действия кражбите значително са намалели“, коментира министърът.

По думите на главния оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение – България“ Виктор Станчев обаче зачестяват случаите на манипулиране на електромерите.

„Търсят се начини чрез вмешателство в средствата за измерване, чрез опити за поставяне на дистанционни устройства в самите уреди, чрез опити за препограмиране и т.н. Зачестяват и случаите, при които най-безцеремонно се присъединяват потребители към кабелни мрежи, които са под земята. Проучихме всички възможности да се откриват и те“, каза още той и посочи, че борбата е жестока.

„88% от констатираните нарушения са от битовите потребители и 12% са от стопански. Енергията, която реално е открадната, при битовите и при стопанските е почти еднаква. Тук можем да заключим, че имаме трайно запазване на нивата на подадените сигнали и на нарушенията. По-притеснителното е високото ниво на рецидивите – 20% от нарушителите са с повече от едно нарушение“, обясни той.

"Начислените количества електроенергия не покриват щетите, които се нанасят на дружествата от кражбата. Технологиите са много важни за кражбите на електроенергия, но с въвеждането на технологиите сигналите за кражба на ток не са по-малко, а напротив - увеличават се. Дори и сега да няма нови правила за измерване на количеството на ел. енергия, ние работим по старите“, заяви Станчев и изрази надежда новите да бъдат справедливи. По думите му начислените количества ел. енергия със сигурност не покриват щетите, които се нанасят на дружествата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.