Спорните промени за горивата бяха одобрени от депутатите

Спорните промени за горивата бяха одобрени от депутатите
Източник: Pixabay

Народното събрание прие на второ четене ключовите текстове от спорния Закон за горивата - т.нар. Закон за админситративното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде Actualno.com.

Припомняме, че промените, внесени от патриота Емил Димитров-Ревизоро и група депутати от всички партии, доведоха и до разединение сред коалиционния партньор на ГЕРБ, като срещу него се обяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Най-спорен се оказа чл. 8 от закона, като той също беше приет от депутатите. Във финалния си вариант изискванията към търговците бяха смекчени спрямо внесените първоначално предложения. Последната редакция на измененията беше предложена от депутата от ГЕРБ Мартин Тимчев, като те предвиждат изискването за уставен капитал за търговците, съхраняващите и транспортиращите горива, да бъде 1 млн. лв. (или активи на стойност поне 1 млн. лева), а първото предложение беше 3 млн. лева. За всяка бензиностанция ще се изисква гаранция от, 20 хил. лева, превозвачите на течни горива ще трябва да предоставят обезпечение от 3 хил. лева за всяка цистерна. Намалени са и изискваната за търговците на бутилки с втечнени газове LPG - дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.

Паднаха и изискванията за образователен ценз.

Преди това депутатите одобриха и създаването на Консултативен съвет, който да отговаря за сътрудничеството между държавните органи и лицата, осъществяващи дейности, свързани с нефт и продукти с нефтен произход. Негов председател ще е министърът на икономиката.

По време на гласуванията се проведе и среща на парламентарната група на "Обединените патриоти".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.