Спорът с ЕК за разследващия орган ще отиде в съда, заяви транспортният министър


Спорът с ЕК за разследващия орган ще отиде в съда, заяви транспортният министър
Снимка: БГНЕС

2262

Има одит от звеното за вътрешен одит на БДЖ, който е свързан с подвижния състав. Изпълнителният директор е възложил на други служители да направят проверка, свързана с дисциплинарната йерархична структура. В ДАНС е пратен предварителният одит – тези, които следят за йерархичната структура, не следят за спазване на вътрешните правила. Назначил съм одит, който да приключи в края на месеца. Проблемите в БДЖ са немалко – свързани са с планирането и провеждането на обществените поръчки, с извършването на ремонти, на доставки, на спазване на амбициозния график. Това разказа за ситуацията в БДЖ транспортният министър Росен Желязков пред Нова телевизия.

По думите му, заради ситуацията оптимизацията на БДЖ била неминуема, което включвало и намаляване на състав.

Попитан дали в БДЖ се правят фиктивни проверки за безопасност и имало ли е конкретен случай, при който локомотивът на влака от София за Бургас буквално е щял да се разпадне – защото е изпаднал капакът на редуктура и зъбно колело на тягов директор, Желязков отговори, че тепърва проверка щяла да показва всичко. Няма да допусна в жп дружествата да има компроментиране с безопасността, обеща Желязков. Той даде и статистика - от 299 локомотива в движение били под 180, а от тях малко над 120 се нуждаели от ремонт.

На въпрос какво ще правим с поредното мъмрене от ЕК за жп транспорта и липсата на независим разследващ орган, транспортният министър обясни, че имало разследващ орган, но бил в рамките на транспортното министерство. Не считаме за удачно да правим още един орган, коментира Желязков. Имаме спор с ЕК, който ще отиде в Европейския съд, добави той.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички