Средната заплата в България е нараснала с 87% за 10 г. Но оставаме най-бедни в ЕС

Средната заплата в България е нараснала с 87% за 10 г. Но оставаме най-бедни в ЕС
Източник: iStock

Средната работна заплата в България се е увеличила с 87% в периода от 2009 до 2018 г. Въпреки това страната ни остава най-бедна в ЕС.

Според проучване на Европейския синдикален институт, представено от КНСБ, след нас по ръст на възнагражденията са Румъния (с 34%), Полша (с 30%), Латвия (с 21%), Литва, Словакия и Естония (с по 20 %) и Чехия (със 17 %).

"Числото за нас звучи внушително, но в реални измерения, България продължава да бъде най-бедната държава в ЕС и затова трябва ударно да се увеличават възнагражденията", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция днес, става ясно от съобщение на сайта на синдиката.

От КНСБ искат 12 - 15% увеличение на заплатите във всички сфери през следващата година. Минималната работна заплата трябва да удари 650 лв., а началната за висшист – 1000 лв.

"Подобно ударно увеличение ще ни позволи рязко повишаване на доходите през следващите няколко години и ще доведе до 1000 евро средна заплата – число, което би привлякло нашите сънародници, които сега работят зад граница", обяви Димитров.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че приемането на европейския стълб за социалните права е крачка напред за социалното измерение на Европейския съюз. По думите му той има за цел осигуряване на по-ефективни социални права на гражданите, социален напредък за по-добре функциониращи пазар на труда, повишаване на социална политика и други.

Към настоящия момент в българското трудово законодателство се гарантират разпоредби за правата на българските работници, но МТСП, заедно със социалните партньори, работят за усъвършенстване на трудовото законодателство, свързано с колективното трудово договаряне и заплащане на труда, каза още Петков.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.