Средно по 18 катастрофи стават в България всеки ден

Средно по 18 катастрофи стават в България всеки ден
Източник: БГНЕС

България е втора в Европа по смъртност на пътя през 2018 г. Това се посочва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

У нас са регистрирани 6684 тежки произшествия, при които са загинали 611 и са ранени 8566 души.

Според данните на СЗО 1,35 млн. души годишно умират на пътя или един на всеки 22 секунди.

Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на пресконференция по повод стартирането на Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май, съобщиха от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

„Факторите за черната статистика са много – несъобразяване на скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции, и други“, посочи Малина Крумова и допълни, че през годините институциите и неправителствения сектор предприеха редица мерки за повишаване на пътната безопасност. В резултат се наблюдава и 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година.

„Отчитаме позитивен тренд, както на инцидентите, така и на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия, но трябва да направим още много“, подчерта председателят на държавната агенция. Затова и правителството взе решение за създаването на нов модел за управление на пътната безопасност в Република България, а един от съществените елементи в него е създаването на ДА „Безопасност на движението по пътищата“, стана ясно от нейните думи.

„Не можем да повишим пътната безопасност само с ограничения и забрани, необходимо е да се предприемат координирани мерки в няколко посоки в партньорство с институциите и браншовите организации“, категорична бе Малина Крумова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.