Сривът на лирата сви българския износ за Турция

Сривът на лирата сви българския износ за Турция
Източник: iStock/Guliver

Българският износ за Турция спада, докато вносът на турски стоки у нас се увеличава.

За първите четири месеца на годината България вече е с дефицит в износа си към Турция, а страната е четвъртата най-важна държава за износ, както и първата извън ЕС. Това посочи финансовият анализатор Димитър Чобанов пред bTV по повод рекордния спад на турската лира.

За българският потребител обаче това ще бъде изгодно, добави той. По думите му за живеещите близо до границата ще е дори по-евтино да си пазаруват там.

Експертът добави, че това, което движи курса на турската лира, е вътрешната политика. Там растежът е основан на активно засилване на вътрешното търсене, финансирано с кредити. Турската икономика в последните години силно задлъжнява, външният дълг на страната не е толкова голям, голям е този на частния сектор и когато лирата се обезценява, стойността на външния дълг става по-висока и съответно той става по-труден за обслужване, добави Чобанов.

Турция разчита на износа си на определени продукти, които САЩ вече облагат с по-големи ставки. Турция явно вече няма да бъде третирана привилегировано и пазарите свръхреагираха на това. От началото на годината турската лира пада заради високата инфлация в страната.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.