Сръбското селско стопанство с щети за стотици милиони заради времето


Сръбското селско стопанство с щети за стотици милиони заради времето
Снимка: iStock/Guliver

6388

Щетите от сушата върху зърнените култури в Сърбия по предварителни оценки възлизат на 600 млн. евро, съобщи по националната телевизия RTS ръководителят на асоциация "Сръбски зърнени култури" Вукослав Савкович, предаде БГНЕС.

"Нашите проучвания показват, че към днешна дата щетите са за 600 млн. евро. Това е шестата суша за последните 18 години, най-силно пострада от липсата на влага регионът по средното течение на Дунав, който е на сръбска територия. Щети са нанесени на царевицата, соята, захарното цвекло и слънчогледа”, каза Савкович.

Според него обаче слабата реколта няма да се отрази на цените в магазините, защото недостигът на зърно се компенсира с внос от чужбина.

Савкович каза още, че справянето със сушата може да стане като се създаде единна система за напояване, с което трябва да се заеме държавата.

Тази година е много неуспешна за сръбското селско стопанство. Освен зърнените култури, огромни щети са нанесени на реколтата от плодове. През април, в разгара на цъфтенето, температурите силно се понижиха и валя сняг, в резултат на което в много региони на страната фермерите останаха без реколта от сливи, вишни, череши, кайсии, малини и къпини. Най-силно засегнати са сливите и малините, по добив на които Сърбия е в първата тройка в света.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички