Станциите за въздуха в София не са достатъчни, заяви експерт


Станциите за въздуха в София не са достатъчни, заяви експерт
Снимка: iStock/Guliver

3340

"Голяма част от населението, при определянето на замърсеността на въздуха в София, не е обхваната. Много често точно в оградната част на града се задържа мръсният въздух и понякога там е най-мръсно, от колкото в центъра. Един отоплява една стая, друг Априловска гимназия. И бедните и богатите ще трябва да дадат от себе си, за да оправим въздуха." Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в коментар за мръсния въздух в столицата

По думите му петте станции, разположени в града, не са достатъчни, за да покажат реалната картина на замърсяване.

Експертът обясни пред БНТ, че "столицата остава, като под похлупак, особено при такива негативни форми на релефа на София". Допълнително към това струпване на всички тези замърсители е било и влажното време.

Доц. Рачев каза, че и през лятото има проблем, когато се образува т.нар. "фотохимичен смог" при топло и сухо време. Тогава се образуват много тежки молекули, които няма разграждане, тогава не ги виждаме."

Той прогнозира високи стойности на замърсяване на въздуха около 20 януари.

Доц. Рачев обърна внимание и на това, че трябва да се види и за кой вид прахови частици става въпрос, тъй като малките минавали дори през кожата.

Иван Ангелов, директор на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ в МОСВ Иван Ангелов, уточни, че като всяка прогноза и тази има свои гранични възможности: "Не може прогнозата да е 100%. Някъде към 80% е достоверността, която може да бъде постигната. Това за мен не е фатално, защото е по-добре да се вземат мерки да не се случи това неприятно събитие, отколкото да не се вземат мерки. С натрупването на информация на данни за поведението на системата на Софийско поле вероятно ще се повиши достоверността на информацията."

Пулмологът Петър Чипев, специалист по белодробни болести напомни, че най-застрашени от мръсния въздух са децата и бебета, възрастните и хронично болните, както и бременните: "Ние сме крайна инстанция в тази верига при нас идват хората с последиците. Като граждани те могат да избягват натоварените часове, да предпочитат по-екологичния начин на придвижване и да не пребивават в замърсените части на България, в големите градове най-вече."

Чипев уточни, че обикновените маски не биха свършили тази работа: "Не мисля, че това е главното решение на проблема - да ходим като нинджи по улиците. Хората трябва да избягват натоварените части в града и да помислят какво и те могат да направят."

Важното е да имаме достатъчно добра база, за да имаме изпреварващи стъпки, заяви Йоана Христова, заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване".

Тя уточни, че предлаганите мерки, като "зелен билет" и повишаването на цената за престой в Синя зона са предложения, които се правят за първи път и са предмет на дискусия: "Има много плюсове и минуси, дебатът предстои. Няма една мярка която да подобри още повече качеството на въздуха. Този механизъм е една от стоте мерки, които обсъждаме."

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички