Стихове разкрасиха метрото в София


Стихове разкрасиха метрото в София
Снимка: БГНЕС

4134

Стихове от полски и български поети в софийското метро ще разведряват ежедневните пътувания в столичното метро, предаде БГНЕС.

От днес до 4 декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция СУ „Св. Климент Охридски” столичани и гости на София ще могат да се насладят на творчеството на Адам Загаевски, Ева Липска, Ришард Криницки, Яцек Денел, Кристина Домбровска, Иван Теофилов, Иван Цанев, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Екатерина Йосифова.

Директорът на Полския институт Ярослав Годун заяви, че посланието на проекта е, че хората трябва да бъдат открити и много любопитни към света. „Целта е да покажем, че поезия може да бъде четена и в метрото. Много хора се питат защо в метрото, защото много от тях бързат, но ние мислим, че поезията е само една крачка, за да покажем, че трябва да четем, да бъдем открити хора и да покажем, че тази поезия може да бъде интересна за всички“, поясни Ярослав Годун.

„Много се радвам, че български поети също са съпричастни към този проект. Радвам се, че заедно може да четем българска и полска поезия на български език. Може би денят на пътниците в метрото ще започне с усмивка, а може би и някои от тях ще станат и ще четат също. Ние сме открити, а какво ще се случи не знаем“, заяви още директорът на Полския институт в София.

От своя страна Мирела Иванова, поетеса и преводачка, чието стихотворение „Бряг“ също участва в проекта, сподели, че е много щастлива, че тази инициатива събира прекрасни български поети със знаменити полски поети.

„Тук в метрото стихотворението „Бряг“ надявам се, че ще има своя втори и напълно самостоятелен живот извън книгите. То е стихотворение за любовта, която трябва да повикаме и върнем отново в себе си, не само интимната, но и общочовешката любов, защото подрони всички брегове, а отсъствието й се чете все по-ярко в живота ни“, заяви поетесата.

Проектът е подготвен от Полския институт и „Литературен вестник“, заедно със Софийското метро и община.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички