Стивън Хокинг: Вече не съм добре дошъл в САЩ заради Тръмп

Стивън Хокинг: Вече не съм добре дошъл в САЩ заради Тръмп
Източник: Getty Images / Guliver

Британският физик Стивън Хокинг се притеснява, че вече не е добре дошъл в САЩ заради критиките му към отношението на новия президент Доналд Тръмп към учените. Това съобщи самият той по време на телевизионно интервю за ITV. 

"Тръмп бе избран от хора, които се чувстваха забравени от управленския елит. Приоритет ще му бъде да задоволи този електорат, който нито е либерален, нито е информиран", допълни физикът.

Хокинг е отправял остри критики към Тръмп по повод отношението му към учените. Един от конкретните поводи бе заповедта учените, работещи за правителствени програми, да лимитират директното си общуване с широката публика и да публикуват съобщения или резултати от изследвания само след консултации с Белия дом.

"Подобна мярка в Канада имаше страховит ефект над науката", каза още британецът. 

"Ежедневието в САЩ си продължава постарому. Имам много приятели и колеги там и това все още е място, което харесвам и на което се възхищавам в много отношения. Но се притеснявам, че вече не съм добре дошъл", сподели Хокинг, който е смятан от мнозина за един от най-великите учени на нашето време.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.