Столичани няма да плащат за дните, в които са били без парно


Столичани няма да плащат за дните, в които са били без парно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1776

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на днешното заседание на Общинския съвет, че ще сезира прокуратурата, за да се разбере причините за аварията, оставила без парно и топла вода половин София.

Заседанието на общинарите започна с доклад на "Топлофикация", прочетен от изпълнителния директор Георги Беловски. По думите му до понеделник (13 февруари) ще стане ясна причината за авариите, възниквали в топлопреносната мрежа в София.

"Наблюдава се поредица от пробиви в тръбопроводите като от понеделник до днес са отстранени 11 повреди. По първоначални данни токов удар в помпената станция в „Лозенец” е довел до спиране на 2 помпи и от там е дошло повишаване на налягането в тръбите и пробив”, каза Беловски, като определи ситуацията като историческа, тъй като досега никога не е имал толкова аварии едновременно.

От компанията не се ангажираха със срок кога ще бъде отстранена аварията, тъй като заявиха, че е необходимо технологично време тръбите да се изпразнят от намиращата се в тях вода, да се охладят и след това отново да се запълнят.

Фандъкова обаче не остана доволна от отговора и обяви, че прокуратурата трябва да разследва причините за аварията, тъй като за причинител беше обявен токов удар, но от ЧЕЗ категорично отрекоха такива данни. "Трябва да се разследва и да станат много ясни причините", категорична беше тя, като добави, че тази нощ е била на мястото на аварията. "Хората работят и им е тежко, но е още по-тежко на тези, които стоят без топла вода и парно", каза още Фандъкова.

Столичният кмет поиска и уверение, че за дните без парно и топла вода хората няма да плащат. Припомняме, че ако в 48 поредни часа няма топлоподаване, то всеки потребител може да подаде жалба за компенсация. В общите условия на „Топлофикация София” пише, че при това положение дружеството дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението. С други думи - не просто намаляване на сметката, а обезщетение.

В отговор, Беловски заяви, че е "ясно, че няма да бъдат начислявани суми, за когато не е ползвано парно". "Знаете, че когато през лятото се правят планирани ремонти, дните, които са засегнати, се изключват и за този период не се заплаща", добави директорът на "Топлофикация". По думите му в наредбите на КЕВР няма фиксирани суми за неустойките, които трябва да плати фирмата на своите потребители.

Председателят на СОС Елен Герджиков обяви, че ресорната комисия в Общинския съвет ще обсъди как да бъдат компенсирани жителите на столицата, които са останали без вода и парно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички