Столична община губи милиони заради ремонтите на "Граф Игнатиев" и "Александър Невски"


Столична община губи милиони заради ремонтите на "Граф Игнатиев" и "Александър Невски"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3500

Заради нередности по поръчката за ремонт на ул. "Граф Игнатиев", Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е наложило глоба на Столична община. Това означава, че 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж" - вместо това тези пари трябва да останат за сметка на Столична община, т.е. на данъкоплатците, пише в. "Сега".

Финансовата корекция е в размер на 5% от договора, изпълнител на който е "Джи Пи Груп". 5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", т.е. още около 900 000 лв. Припомняме, че общият размер на глобите за изпълнителя на ремонта на "Граф Игнатиев" е 290 000 лева. А не само София е заплашена от такива глоби по ОП Региони в растеж".

Финансовата корекция върху договора с "Джи Пи Груп" е била наложена от МРРБ през март месец, става ясно от определението по вече течащото дело срещу решението в Административен съд - София. Санкцията е заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които МРРБ счита за ограничителни. Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование.

Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер-геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии. Със същите аргументи е наложена и 5% финансова корекция по втория договор с "ПСТ груп" за ремонта около "Св. Александър Невски".

Логично Столична община обжалва, като смята, че висшето образование е необходимост заради естеството и сложността на ремонтите. От екипа на Йорданка Фандъкова изтъкват, че поръчката е била предмет на предварителен контрол в агенцията за обществени поръчки и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона.

Залагането на ограничителни образователни изисквания в критериите за подбор на участниците е редовна причина МРРБ да печели делата за финансови корекции по проектите за градска среда. В редица дела съдът потвърждава, че автономността на общините да определят условията не ги оправдава да завишават изискванията за образователен ценз над тези, определени в различни нормативни документи за съответните професии. В тази връзка административните съдилища изтъкват, че възложителите могат да залагат само такива критерии за подбор, които са необходими за установяване на възможността на кандидатите да изпълнят поръчката. Делото за глобата за "Граф Игнатиев" е насрочено едва за 15 октомври и решение по него вероятно ще има след местния вот.

Извън оспорването на тази корекция Столичната община води още 2 дела срещу МРРБ в качеството му на управляващ орган по оперативната програма. Още не е публично ясно за какво са тези дела и дали София не рискува да загуби още еврофинансиране.

Как приключи ремонтът на "Граф Игнатиев" за един от заместниците на Фандъкова - припомнете си съдбата на Евгений Крусев!

Други примери

В края на януари на първа инстанция приключи делото на община Пловдив срещу МРРБ за наложена крупна финансова корекция в размер на 1 050 048 лв. по договора за ремонт на улици и площади в зоната със социални функции на града. Тук обаче нарушенията са по-сериозни. Съдът потвърди, че общината е използвала субективна методика, довела до неправилно класиране на фирмите изпълнители по трите позиции. В методиката фигурират трудни за оценка показатели по отношение на ползвани иновативни техники и екологични характеристики, което е довело до класиране на фирми без доказателства, че предлагат такива.

Така за обособена позиция 1 е класирана фирма "Драгиев и Ко" с цена 7 085 942 лв. без доказани иновативни елементи, а "Еко Традекс Груп" е класиран на второ място въпреки по-ниската цена - 6 029 186 и доказани иновативни елементи, които следва да се оценят с максимален брой точки. Същото е констатирано и за изпълнителите на другите две позиции - "Агромах" (5 400 271 лв. при оферта на втория в класирането от 4 668 684) и "Пътища Пловдив" АД (5 121 663 лв.).

На над 3 млн. лв. възлизат наложените на община Благоевград финансови корекции по изпълнявани по ОПРР проекти, съобщи наскоро вестник "Струма", позовавайки се на отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Не е ясно каква точно е финансовата корекция върху проекта за облагородяване на градската среда на обща стойност 12 921 190 лв. С наложени финансови корекции по проектите за градска среда са още Варна, Карлово, Перник, Смолян, Пазарджик, Димитровград, Хасково и др.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички