Столична община ще проверява терасата на шефа на КПКОНПИ

Столична община ще проверява терасата на шефа на КПКОНПИ
Източник: БГНЕС

Инспектори от Столична община и район "Слатина" започват двуседмична проверка на постройките на терасата на апартамента на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.

Оказва се, че в общината са имали информация още от 2012 г., че на терасата покрив е имало постройки, без нужните документи, но тъй като предишният собственик не е допуснал инспекторите, папката с проверката е прибрана и е отлежавала с години, съобщава bTV.

Кметът на район "Слатина" изрази надежда Пламен Георгиев да не постъпи като предишния собственик и да осигури достъп за проверката.

Ако инспекторите решат, че постройките са незаконни, Георгиев ще трябва да ги отстрани в срок от 1 до 3 месеца.

Председателят на КПКОНПИ стана част от скандала "Апартаментгейт", след като се разбра, че притежава луксозно жилище с голяма тераса, която не е обявил в имуществената си декларация. На терасата с площ от 186 кв. м има зидана постройка, сауна за 6 човека, душ и барбекю. Самото жилище също е купено под пазарната цена.

Георгиев категорично отрече да е собственик на въпросната тераса, твърдейки, че е обща част от сградата. До нея обаче има достъп единствено от неговия тризонет. По-късно се разкри, че антикорупционният шеф е ипотекирал спорната тераса, която твърди, че не притежава. Той се скри от въпроса защо отрича за терасата. 

Експерти посъветваха да се прегледат строителните книжа на обекта, за да се установи чия е терасата.

Президентът Румен Радев свали доверието си от Пламен Георгиев, а премиерът Бойко Борисов го посъветва да излезе в отпуск или да подаде оставка. Георгиев послуша съвета му.

БСП внесе в парламента подписка с искане Пламен Георгиев да бъде освободен от поста. Срещу него се провежда и проверка от прокуратурата, за която антикорупционният шеф обеща "пълно съдействие".

"Винаги съм спазвал законите и в моята дейност съм се ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти. Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите от същата", пише в изявлението на Пламен Георгиев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.