Столичната "Топлофикация" влезе в обяснителен режим за изравнителните сметки


Столичната "Топлофикация" влезе в обяснителен режим за изравнителните сметки
Снимка: Thinkstock

4234

Причината абонати в София да получават повече от една изравнителна сметка са корекции заради неосигурен достъп, обясниха от столичната топлофикация.

На 5 октомври изтече крайният срок за корекции в изравнителните сметки за сезон 2015/2016, като някои абонати получиха финално дължимото два дни след началото на новия отоплителния сезон, предаде "Дарик".

Какви са причините да сте получили няколко изравнителни сметки, защо може да са по-високи и защо е възможно да сте получили няколко фактури през септември?

Първите изравнителни сметки пристигат през юли, когато обаче в сградата има апартаменти, които не са осигурили достъп, на тях им се начислява максимално потребление. Така, ако те решат да оспорят, назначават нова дата за отчет при топлинния счетоводител и след новия отчет се преработват всички сметки в сградата. От тук идват корекциите в изравнителните сметки.

Един от примерите е жилищна сграда в квартал "Иван Вазов", чиито обитатели заради два апартамента, неосигурили достъп, получават две корекции, последната два дни след началото на новия отоплителен сезон.

Друг случай показва подадено искане за отчет в последния момент от сезонни работници на 30 септември, няколко дни преди крайния срок на 5 октомври. При това положение топлинният счетоводител прави нови сметки за цялата сграда отново и тогава след като вече е излязла първата изравнителна сметка и общата фактура за реално потребена енергия, няма как да се направи изравнението освен по ценови периоди.

И тъй като за последния изравнителен период от 1 май 2015 г. до 30 април 2016 г. има четири промени в цената на топлинната енергия, тези при които има изравняване, получават тези четири фактури за съответните периоди плюс изравнението с промяната при отчетите на уредите.

Причината при неосигурен достъп коригираните изравнителни сметки да стават по-високи е, че когато е начислено максимално потребление на абонат, но уредите са на нула и при отчет се установи, че той не е потребил енергията, която му е начислена - тя се разпределя на останалите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички