Столичната "Топлофикация" все още договаря погасяването на дълговете си

Столичната
Източник: БГНЕС

Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Топлофикация София" все още преговарят по условията, при които холдингът поема дълговете на дружеството към държавния доставчик "Булгаргаз". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Става въпрос за договор за цесия на дълговете за общо 99.2 млн. лв., които топлофикационното дружество дължи на газовия доставчик. С разрешение на Министерството на енергетиката през август е взето решение за цесията, след като "Булгаргаз" заплаши "Топлофикация" с частен съдебен изпълнител.

Основната роля на БЕХ е да подпомага финансово своите дъщерни дружества като "Топлофикация София", за да се защити енергийната сигурност, заяви. Петкова.

Съгласно договора "Булгаргаз" прехвърля възмездно на БЕХ свои вземания заедно с всички привилегии, обезпечения и дължими лихви с обща стойност 99 192 898 лв. "Срещу прехвърляните вземания БЕХ се задължава да плати тази сума на "Булгаргаз" в срок до 28 август 2018 г. При неплащане на сумата БЕХ дължи неустойка в размер на 3.6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане", каза още министърът.

Петкова посочи, че дълговете за газ на "Топлофикация" са генерирани от 2002 година.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.