Столичното летище намалява въглеродните емисии

Столичното летище намалява въглеродните емисии
Източник: БГНЕС

Летище София е единственото в България сертифицирано по програмата на авторитетната международна организация ACI Europe за намаляване на въглеродните емисии. Заместник председателят на Съвета на директорите Ася Иванова получи сертификата от Генералния директор на организацията Оливие Янковец на официална церемония в Брюксел, съобщиха от аеропорта.

„Софийското летище е сред 170-те в света поели доброволен ангажимент за редуциране на въглеродните емисии. През тези летища преминава над 36% от международния трафик, което представлява 2.4 млрд. пътници годишно. Това ни прави съпричастни към опазването на околната среда и борбата с глобалното затопляне“, отбеляза Ася Иванова.

“За нас е удоволствие, че летище София, което обслужва столицата на България, е част от програмата за намаляване на въглеродните емисии. С нетърпение ще проследим напредъка по програмата. Искам да поздравя летище София и за добрата работа по инициативата за опазване на околната среда с организацията за безопасност на въздухоплаването „Евроконтрол“, коментира Генералният директор на организацията Оливие Янковец.

Цел на инициативата, започнала преди седем години, е да превърне летищата във въглеродно неутрални зони и да даде своя принос в борба с климатичните промени и глобалното затопляне.

Програмата се разделя на четири нива и подкрепя усилията на летищата да обозначат, редуцират, оптимизират и изцяло неутрализират въглеродните си емисии.

Летище София е сертифицирано по първото ниво, което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е вече и процедурата по достигане на второто ниво, при което ще се изготви план с конкретни мерки за реално ограничаване на вредните емисии и опазване на околната среда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.