Стоянова: Идеята за данък върху апартаментите под наем в курортите е правилна


Стоянова: Идеята за данък върху апартаментите под наем в курортите е правилна
Снимка: БГНЕС

4962

Идеята на Валери Симеонов да се наложи данък на апартаментите, които се отдават под наем в курортите, е правилна. От доста време се търси някакво решение за обхващане с облагане на този сектор. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде БГНЕС.

Стоянова коментира внесеното от депутати от НФСБ предложение за промени в Закона за местните данъци и такси, отнасящо се до т. нар. апарт хотели, които вчера Бюджетната комисия, в присъствието на вицепремиера Валери Симеонов, обсъди и прие на първо четене.

От НФСБ аргументират предложението си с това, че е налице неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти, които са декларирани като обекти за настаняване и облагани с патентен данък, и собствениците на обектите за настаняване, за които не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без да се плаща наем. Предложението предвижда данъчно облагане и на тези обекти, но с уточнението, че тук не влизат тези, които са основно жилище за собственика.

„Сегашното законодателство изисква с данък „общ доход“ да бъдат облагани приходите от наеми на тези апартаменти, апартаментни хотели и къщи за гости, които не са регистрирани по Закона за туризма като туристически обекти, защото тогава те са по друг ред. Там обаче се укриват нещата“, коментира Менда Стоянова.

„Практически няма облагане, въпреки че то по закон трябва да се случи. Валери Симеонов предлага някакъв алтернативен вариант. Аз съм съгласна с него, че трябва да потърсим някаква друга база, а не прихода от наем, на която да търсим възможност да облагаме. Тук ще дам за пример данъка за таксиметровите превози. Там имахме същия проблем и намерихме друга база“, допълни тя.

Според нея предложението трябва да бъде прецизирано, защото предложението на НФСБ се явява като втори данък „недвижими имоти“, което е недопустимо по Конституция. Председателят на Бюджетната комисия увери, че работна група с експерти от Министерство на финансите, в чийто състав ще влезе и самата тя, ще започне работа върху текстовете на законопроекта, за да се намери подходящо решение.

„Категорично има „сив“ сектор в този бранш. Хората не декларират тези наеми. По никакъв начин те не са контролирани и няма начин да бъда контролирани. Като говорим за наем, трябва да уточним, че говорим за курортисти, не за недвижими имоти, които се отдават целогодишно под наем по нормалния начин“, коментира още Менда Стоянова.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички