Стоянова: Горивата все още са предизвикателство за администрацията

Стоянова: Горивата все още са предизвикателство за администрацията
Източник: БГНЕС

Горивата остават предизвикателство за българската администрация. Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред националната телевизия.

Според нея следващите мерки, които трябва да се предприемат, са за подобряване на софтуера - да се усъвършенстват касовите апарати и електронните системи за отчитане на продажбите.

Сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата, да се разминават драстично в оценката си, обясни Менда Стоянова по повод твърденията на опозицията, че управляващите лъжат за борбата с контрабандата.

„Не бива да отричаме, че има сива икономика - има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци“, посочи още председателят на бюджетната комисия.

Стоянова обаче отказа да се ангажира с конкретен процент за дял на сивата икономика. По думите ù най-много нерегламентирани практики има в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието.

Тя допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. Това по думите ѝ е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 млн. лв. над планираното, обясни Менда Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.