Стотици хиляди служители с квалификация ще се търсят в България през следващата година


Стотици хиляди служители с квалификация ще се търсят в България през следващата година
Снимка: iStock/Guliver

5283

Работодателите в България ще имат нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях 179 000 са специалисти и работници с квалификация. Това показва резултатите от третото поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта е провела през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост.

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите и др. Българският бизнес се нуждае и от други 70 164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Освен това, в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, ще са необходими и 77 710 работници без специалност. 8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Работодателите най-често очакват (85,5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6%).

Лидерската позиция в предпочитанията на работодателите за притежаваните от наетите служители ключови компетентности е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори. Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години,  остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление. Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори и др.), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло и др.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии, тясно свързани с Индустрия4.0, са София-град, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички