Стотици хора на публични длъжности са подали грешни декларации за имущество


Стотици хора на публични длъжности са подали грешни декларации за имущество
Снимка: БГНЕС

5572

При общо 738 души, длъжни да подадат декларация за имущественото си състояние пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), тъй като заемат публична държавна длъжност, е открито несъответствие. Някои от несъответствията изглеждат доста сериозни, а не всички, подали неверни декларации, са ги коригирали - само 637 са го сторили. А 35 от подалите коригиращи декларации са заявили пред КПКОНПИ, че не желаят да бъде публикувана информация за човека, с когото живеят на семейни начала, както и за когото е установено несъответствието.

Например ръководителят на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Илиев не е обявил в декларацията си за 2017 година покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. метра с 6 сгради с обща площ 251 кв. метра. Дамян Илиев не коригирал документа дори и след като от комисията му дали срок да внесе поправки, пише в. "24 часа". 

Освен него още 23-ма души, при които е установено несъответствие, не са нанесли корекции в ежегодните си декларации. Сред тях е и генералният консул в Санкт Петербург Светлозар Панов. Той обявил, че съпругата му е получила от наем 5100 лв. вместо 10 200 лв.

Поправки е правил и бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка заради "Апартаментгейт". В декларациите си - първа и коригираща, е обявил 18 недвижими имота и 7 ниви. От втория документ обаче не става ясно къде са корекциите му.

Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова например не отбелязала в първата си декларация, че през 2017 година съпругът ѝ е придобил 100% от фирма.

По-сериозни корекции е нанесъл евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. В първата си декларация той е съобщил, че съпругата му Юзлем има на влог 54 000 лв. В коригиращата е отбелязал, че той има на влог в Брюксел от 249 886 евро - от заплата, а съпругата на влог у нас - 120 297 лв.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също е правил поправки в декларацията. В първия документ, подаден на 8 юни миналата година, е посочил, че има налични 125 000 лв. В поправената декларация е отбелязал, че наличните му пари са по-малко -  48 хил. лв, но има и два влога - съответно с 55 375 и 22 275 лв.

Народният представител от БСП Филип Попов първо не е обявил кола за 10 000 лв. Корекции е нанесъл и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Първоначално той не е казал за два депозита на жена си Иванка Балабанова в размер на около 15 000 лв. Втора декларация с поправки е подала и зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Здравният сектор

Председателят на БЧК Христо Григоров също в списъка, пише в. "Монитор". Той е забравил да впише в първата си декларация имот с право на строеж в местността Дългата поляна край Самоков, на обща площ 376 кв. метра, е с цена е 7356 лева. Впоследствие той е добавил липсващата информация.

Членът на Националния съвет на БЧК и зам.-председател на организацията Стойчо Петров Стойчев е пропуснал да декларира 1/2 от 7 имота. Става въпрос за два апартамента в Ямбол на обща стойност 635 287 лв. и две половинки от селски къщи.

Управителят на "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Кремиковци" ЕООД Цветанка Христова Зафирова е пропуснала да декларира първоначално вила с вилно място в село Негушево, община Горна Малина, от 620 кв. метра, къща с двор в София от 206 кв. м, друга къща с двор в столицата, която е съпритежание с Димитър Георгиев Зафиров и е на 230 кв. м, като цената ѝ е 89 616 лева. Тя е собственик също така и на 1/4 част от къща с двор в София от 69 кв. метра и на 1/12 на къща с двор в град Септември на площ от 800 кв. м. Зафирова е пропуснала и три леки автомобила. Става въпрос за собствения ѝ "Шевролет Каптива", с цена 7500 лв. и двете коли на съпруга ѝ – "Опел Вектра" за 3500 лв. и "Лендроувър Дискавъри" за 1500 лв. Освен това тя е пропуснала да декларира и дялово участие на съпруга си в "Хелиос стил" ООД в София за 1700 лв., както и в "Билдинг хаус инженеринг" ООД във Велинград за 1250 лв.

Директорът на Многопрофилната болница "Св. Петка" Цветан Иванов Василев е пропуснал да декларира амбулаторията за първична медицинска помощ на жена си д-р Валентина Георгиева Колева.

Александър Георгиев Маджуров, управител на Многопрофилната болница "Д-р Маджуров" ЕООД – Бургас, е пропуснал да декларира притежавани дялове в "Дея фууд" в Бургас.

Управителят на болницата за рехабилитация към ВМА в Хисаря Александър Тонев Александров не е декларирал нива с площ от 5,949 дка в село Старо Железаре, община Хисаря, и дейност като ЕТ "Д-р Александър Александров – амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ“ в Хисаря, както и данни за съпругата си - притежавани дялове в "Шърли 79" ЕООД в Хисаря и лизингово задължение за придобиване на лек автомобил "Инфинити Кю 30".

Управителят на МБАЛ "Царица Йоанна" ЕООД – Сливен, не е упоменал изтеглен ипотечен кредит от 75 800 евро. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство Стати Статев е пропуснал да декларира участието си в три сдружения. Това са Сдружение на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, на което е заместник-председател и член на управителния съвет. Статев е член на управителния съвет и в сдружение "Регионален център за компетентност за дигитални решения в креативните и рекреативните индустрии" в Бургас. Третото сдружение, в което членува, но ректорът на УНСС е забравил да посочи, е членството си в централното ръководство на сдружение "Съюз на тракийските дружества в България". Христина Георгиева Янчева, която е ректор на Аграрния университет – Пловдив, не е отбелязала в своята декларация, че е член на управителния съвет на СНЦ "Сдружение Национален аграрно-технологичен парк Тракия".

Дали съответните хора ще се сблъскат с данъчна ревизия или КПКОНПИ ще се захване с проверка, зависи от това каква е откритата разлика в декларираното. При разминаване от над 5000 лв. документите се пращат на данъчните, а при разминаване от над 20 000 лв. КПКОНПИ се захваща с тях.

Междувременно ,по разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички