Стотици милиони евро загуби за хърватските болници

Стотици милиони евро загуби за хърватските болници
Източник: iStock/Guliver

Загубите на хърватските болници през първите 9 месеца на тази година достигат милиарди куни (134 млн. евро), съобщи местният вестник "Ютарни лист". Изданието твърди, че 70% от новите загуби са генерирани от клинични болници и болнични центрове, където се лекуват най-тежките случаи, които са и най-скъпи.

Загребският вестник заключава, че въпреки, че подобна практика продължава от години, няма промяна в организацията на болничната система, която все повече харчи за лечение на все по-голям брой пациенти.

Вестникът съобщава, че общият дълг на болниците е достигнал 912 млн. евро, към които се причисляват допълнително и дългове на търговците на едро за доставени лекарства.

Сравнявайки данните за хърватските болнични операции през 2013 г. с тези през 2018 г., броят на хоспитализираните пациенти очевидно е намалял, но броят на болничните легла не е намалял, което поставя въпроса за тяхната използваемост.

През последните 6 години обаче се наблюдава увеличение на броя на лекарите, работещи в болници. През 2013 г. в хърватските болници работят 5861 лекари, а през 2018 г. броят им се е увеличил до 6838.

Въпреки многократните заплахи, че "Хърватия ще изпита медицинско изселване", броят на работещите в чужбина не надвишава 600, като докато някои лекари напускат, други се връщат и се наемат от хърватските болници.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.