Стотици пациенти не получават помощ от НЗОК за жизненоважни дефибрилатори

Стотици пациенти не получават помощ от НЗОК за жизненоважни дефибрилатори
Източник: БГНЕС

Стотици пациенти, сред които и много деца, догодина отново няма да получат финансиране от Здравната каса за скъпоструващи дефибрилатори. Пациентите, страдащи от аритмии, се нуждаят от устройствата, за да живеят. В момента страната ни е на първо място по смъртност от тези състояния в Евросъюза.

Цената на едно устройство е над 10 000 лева. Здравната каса покрива само 6 хиляди. Подмяната на батериите на всеки няколко години също е с подобна цена. Според лекарите всяка година нови 400 души имат спешна нужда от дефибрилатор.

„В момента поради тази пречка губим хора. Ако това се случи на улицата при рисков пациент, той е загубен”, коментира д-р Васил Трайков от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология пред bTV.

Заради недостатъчното финансиране ние сме последни в Европа. Дори в Румъния се имплантират 2-3 пъти повече устройства. У нас са 10 на милион души от населението, а при съседите – 25.

Първенец в статистиката е Германия с 300 имплантирани на милион. От Здравната каса отказаха конкретни отговори и коментираха, че за допълнително финансиране може да се мисли най-рано през 2020 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.