Стотици са загиналите, а хиляди - ранените при катастрофи у нас през 2017 г.

Стотици са загиналите, а хиляди - ранените при катастрофи у нас през 2017 г.
Източник: БГНЕС

Българският шофьор продължава да кара бързо и да не е достатъчно отговорен към превозването на собственото си дете. Това показват данните в доклад за пътните инциденти през 2017 г., цитиран от Нова телевизия.

Близо 7000 катастрофи с над 680 загинали и повече от 8600 ранени. Така изглежда 2017 г, когато говорим за инцидентите на пътя.

Основно загиналите са водачите на превозните средства, но близо 200 души са загубили живота си и като пътници. Скоростта, неправилните маневри и отнемането на предимство са основните причини за инцидентите. Децата, загинали на пътя, са 36.

„В повечето случаи те са се возили в автомобилите на своите родители”, обясни пред Нова телевизия Мария Ботева от „Пътна полиция”.

„За съжаление Пътна полиция не прави нищо за безопасността на децата. Ние многократно предлагаме да има контрол пред детските градини и училищата, това да бъде със засилени санкции и отнемане на книжки”, заяви Владимир Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Освен за децата българският шофьор е опасен и за другите на пътя. Според профила му той е бързащ, неинформиран, несъобразителен, много уверен в себе си.

„Но не зачитащ правото на другия, пренебрегващ останалите, не достатъчно преценяващ собствените си умения”, допълни Мария Ботева.

„Кара се прекалено бързо от определени хора. Това е един човек с много голяма глава, хубава жена и черна кола”, заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Най-рисковият ден от седмицата на пътя е петък. А между 17-18 часа са станали най-много катастрофи.

„Петък следобед началникът ни е изнервил, искаме да стигнем до населеното място, в което сме планирали уикенда, без да сме съобразили, че в този процес имаме голям трафик, тапи по пътя”, обясни още Иванов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.