Стотици унгарски фирми готови да участват в проекта АЕЦ "Пакш 2"

Стотици унгарски фирми готови да участват в проекта АЕЦ
Източник: iStock/Guliver

Няколкостотин унгарски компании са готови да участват в процедурите за доставка на оборудване и услуги при строителството на АЕЦ „Пакш“ 2.

Разработването на подробната техническа документация за проекта за централата се осъществява в момента. Руският основен изпълнител – „Росатом“, планира да започне тръжните процедури през 2018-2019 г. През първия етап ще бъде изградена строително-монтажната база. Това съобщи министърът без портфейл, отговарящ за проектирането, строителството и експлоатацията на новите енергоблокове на АЕЦ „Пакш“ Янош Шули, предаде nepszava.hu.

По думите на Шули няколкостотин унгарски малки и средни предприятия са изявили желание да участват в проекта за АЕЦ „Пакш“ 2. През първата половина на 2018 г. се очаква да започне работа информационен център, който ще дава информация на унгарските предприятия. Ще бъдат стартирани и програми за увеличаване на компетентността на компаниите.

Освен това се планира и програма, чиято цел е увеличаване на подготовката на работниците и компаниите по проекта. Тези стъпки са насочени за достигане на 40% локализация, предвидена в руско-унгарското междуправителствено споразумение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.