Страната, която позволи на жените да отсъстват от работа, когато са в месечен цикъл


Страната, която позволи на жените да отсъстват от работа, когато са в месечен цикъл
Снимка: iStock/Guliver

3286

Жените в Замбия могат да отсъстват от работа, когато са в месечен цикъл. Това тяхно право вече е постановено в трудовите закони на африканската държава.

Властите обаче категорично заявяват, че денят се полага само ако служителката наистина се чувства зле. „Ако те няма на работа, а после те видят във фризьорския салон или дискотеката, това не се брои за ден според правилото. Можеш да бъдеш уволнена. Вече имаме такива случаи“, предупреди сънародничките си социалният министър Джойс Нонде-Симукоко, предаде BBC.

Ако работодател откаже да пусне служителка в отпуск при болки по време на месечен цикъл, подлежи на санкции. В Замбия е табу да се говори за този период от месеца, затова легалното име на мярката е „денят на майката“.

Африканската държава е сред първите на Черния континент, които въвеждат такова право. То обаче отдавна съществува в Източна Азия. Япония въвежда закона през 1947 г., подобни има в Индонезия, Южна Корея, Тайван и някои провинции на Китай. Дамите в тези държави обаче често се притесняват да кажат пред шефовете или колегите си мъже, че са в месечен цикъл и рядко се възползват от правото си.

На Запад няма държави, които да позволяват отпуск заради менструация. Идеята бе предложена в Русия през 2013 г., но бе отхвърлена.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички