Странен обрат в търга за българската част на "Турски поток"


Странен обрат в търга за българската част на "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

3333

Странен обрат се получи в поръчката на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток".

В началото месец април компанията съобщи, че е избрала арабско-италианския "Консорциум "Аркад", който да изгради над 474-километровото трасе до българо-сръбската граница. Офертата на консорциума при срок на изпълнение от 250 календарни дни е на стойност близо 1,3 млрд. евро без ДДС, а при срок от 615 дни цената е малко над 1,1 млрд. евро.  Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на пресичане на българо-сръбската граница, което разстояние е около 474,732 км.

Със свое последващо решение обаче, от 28-ми май, за изпълнител е избран ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ. Участници в него са "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.

Миналата седмица срещу него в Комисията за защита на конкуренцията е подадена жалба от Обединение Консорциум "Аркад" (с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия).  Жалбата е срещу решението на "Булгартрансгаз", с което оповестява новоопределения изпълнител.

А причината да прибегнат до нов изпълнител накратко е "бездействието" на консорциум "Аркад", защото от там не подали изискващите се документи в пълен комплект за сключване на договор нито в законовия срок, нито в удължения по тяхна молба. Това, според възложителя, представлява отказ от сключване на договора за възлагане на обществената поръчка.

Договорът е трябвало да бъде сключен най-късно на 16-ти май. По молба на консорциума подписването на контракта е било отложено най-късно до 17 часа на 22-ри май. До крайния срок обаче в деловодството на компанията са постъпили само част от исканите документи.

"От страна на Обединение "Консорциум Аркад" не са спазени нито окончателният срок за предоставяне на изискуемите документи за сключване на договор, нито окончателната дата и час за подписване на договора", се сочи в решението. Там се допълва, че липсата на намерение от страна на Обединение "Консорциум Аркад" да сключи договор за изпълнението на поръчката се подкрепя и от конкретни действия на обединението, а именно - предложенията за промени в проекта на договор и искането на пояснения, които са в противоречие с проекта на договор и представляват съществени изменения по смисъла на ЗОП.  

В сайта на "Булгартрансгаз" е публикуван текстът на цялото решение, представляващо 12 машинописни страници, в които подробно е описана комуникацията между страните при подготовката за подписване на договора за изпълнение. В него се пояснява, че на 17-ти май в дружеството е постъпило писмо от другия консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), в което сочат, че за тях не е известна каквато и да е публично достъпна информация за сключване на договор с първия класиран участник, въпреки жалба срещу класирането няма, а вероятно 30-дневния законов срок за сключване на договор е изтекъл. В същото писмо те предлагат отстъпка от цената, която са оферирали по-рано в размер на 31,15%. Тоест, намаляват предложената в хода на процедурата цена от 1,6 млрд. евро на 1,1 млрд. евро без ДДС.

Освен това са уточнили, че предложената отстъпка в размер на 31,15% ще се прилага и върху предложените параметри за образуване на единични цени – средна часова ставка, допълнителни разходи върху труда, доставно-складови разходи и печалба, при максимално допустим срок на изпълнение 615 календарни дни.

От процентите на оскъпяване при разсрочено плащане за всеки 12-месечен период от 120-месечния период на изплащане, е предложена отстъпка в размер на 41.4% за първата и втората година, 48.7% за третата и четвъртата година и 54.4% за останалия период до десетата година включително.  

До днес КЗК все още не е образувала производство.

Припомняме, че с Решение на Министерския съвет (МС) от 10.05.2018 г. обектът "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница" е обявен за обект от национално значение. Той има стратегическо за сигурността на доставките на природен газ не само за България, а и за Европа и региона за по-дълъг период. Реализирането му цели да допринесе и за повишаване на надеждността на снабдяването с природен газ и развитието на конкурентен национален пазар за природен газ с възможност за задълбочаване интеграцията на газотранспортните системи и газови пазари на регионално ниво и в Общия енергиен пазар на Европейския съюз.

"Булгартрангаз" ЕАД е сключил договори за резервиране на капацитет и според поетите ангажименти всеки ден забавяне на сключването на договора, който трябва да се подпише, води до негативни последици със загуби на значителни по размер финансови приходи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички